Hoe lang gaat een prothese mee?

Een kunstgebit gaat vier tot acht jaar mee, maar het probleem begint vaak ergens anders. Bij langer dragen van een prothese slinken de kaken. Een goed kunstgebit kan toch slecht zitten omdat het gewoon niet meer past. Soms zien de tanden en kiezen er nog goed uit, maar is de ‘beet’ niet meer goed. Of is de prothese al zo vaak gerepareerd dat de prothesebasis (het ‘roze’) scheurtjes vertoont die irritatieplekken veroorzaken. De tandprotheticus kan u precies vertellen hoe het ervoor staat met uw kunstgebit.

Ik ben erg bang voor de tandarts. Vooral voor happen. Ik heb gehoord dat dit niet meer hoeft om een prothese te maken. Is dat waar?

Kort gezegd, nee. Helaas is het nog steeds noodzakelijk om afdrukken te maken van de weefsels in de mond om een prothese te maken. Ooit zal een computer ook een prothese kunnen maken die betaalbaar is, maar tot op heden is dat niet het geval. Bij kronen en bruggen is dat wel al mogelijk, maar het gaat hier om een heel ander soort werkstuk en gebruikte materialen. Een tandprotheticus trekt geen tanden en kiezen. Dat doet een tandarts. De tandprotheticus behandeld patiënten over het algemeen rechtop zittend in een speciale stoel, wat prettiger is voor de patiënt. Als u erg bang bent, dan kunt u dat kenbaar maken bij de eerste afspraak. We begeleiden u met extra tijd door de deze vervelende maar nog steeds noodzakelijke stappen.

Ik herken mijzelf niet met mijn prothese. Mijn gezicht is sterk veranderd door de gebitsprothese. Kan ik invloed hebben op de esthetiek van de prothese?

Iedere tandprotheticus stemt het gebit af op het individuele gezicht. Het is heel goed mogelijk een stralend wit gebit te maken met perfect rechte tanden, maar dat staat lang niet iedereen. Een gebit met de verkeerde kleur kan een gezicht sterk veranderen. Vaak gebruikt een tandprotheticus oude foto’s om te bereiken da de patiënt er zoveel mogelijk uitziet als ‘als vroeger’. Door het verliezen van tanden en kiezen verliezen de gezichtsspieren steun, waardoor deze inzakken en slapper worden. Met een prothese kan veel gecorrigeerd worden, door veel individuele aandacht en overleg. In de ‘wasfase’ kan de stand van de tanden en kiezen gecorrigeerd worden zodat het resultaat naar uw wens is. Als het alleen om een boven of onder gebit - of een gedeeltelijke prothese gaat, moet de kleur natuurlijk precies passen bij dat van het gebit.

Kan ik mijn kunsttanden witter maken?

Nee, de kleur die u in uw prothese heeft kan alleen witter worden als de tanden en kiezen worden vervangen. Door slijten of materiaalkeuze worden de tanden donkerder en sneller vies. Ook het (verkeerd) reinigen kan van invloed zijn op de kleur van de gebruikte materialen. Wij geven passend advies over het reinigen van uw prothese.

Hoe zit het met vergoedingen door de zorgverzekeraar?

Mensen die een volledig kunstgebit nodig hebben, krijgen 75% vergoed door de zorgverzekeraar. Voor andere voorzieningen is dit per verzekering verschillend, uiteraard kan de tandprotheticus daar vrijblijvend voorlichting over geven.

© 2010 Hoogsteder Tandprothetische Praktijk - Hosting & Webdesign Parkstad.com